zaterdag 6 november 2010
Kindermonument
Liesbeth List was ontroerend. Ze zong twee liederen uit de Mauthausen Cyclus van Mikis Theodorakis. Haar stem heeft in de loop der jaren niets ingeboet aan kracht en klank, integendeel. Iedereen was onder de indruk.
Maar onder de indruk waren we eigenlijk al vanaf het begin van de herdenking bij het Kindermonument in de Gaaspstraat, dit jaar op donderdag 4 november omdat 3 november – de dag waarop in 1941 joodse kinderen niet meer mochten spelen in de speeltuin die tot ‘markt voor Joden’ werd bestempeld – op een woensdag viel en dat zou het lastiger maken voor de kinderen van de St Catharinaschool om mee te doen.
We waren onder de indruk van wat Lotte Huffener-Veffer aan Mirjam Ohringer vertelde over de kindertransporten naar Sobibor die ze vanuit kamp Vught had meegemaakt. Zelf ging Lotte naar Auschwitz, met een van de laatste transporten. Dat ze pas in 1944 op transport werd gesteld droeg waarschijnlijk bij aan haar redding – plus het feit dat ze, zoals ze zelf onderstreepte, jong en sterk was. Anderen zag ze bezwijken – of vermoord worden omdat ze ‘te jong’, ‘te oud’ of anderszins ‘niets waard’ waren, dat wil zeggen niet voor dwangarbeid konden worden ingezet. Vrij snel werd Lotte overgeplaatst naar een ander kamp waar ze als dwangarbeid moest verrichten voor Telefunken – zoals ze in Vught voor Philips had moeten werken.
Zoals ieder jaar leverden de leerlingen uit groep 8 van de St Catharinaschool hun eigen bijdrage aan de herdenking. Niet alleen hadden ze, heel knap, een tentoonstelling samengesteld waarin alle belangrijke momenten van de bezetting aan de orde kwamen, niet alleen droegen verscheidene kinderen een gedicht voor dat ze hadden geschreven over de oorlog en de Jodenvervolging, maar daarnaast hadden vier kinderen, Rozanne, Roxanne, Ouiam en Bilal, ook nog een toneelstukje over Anne Frank opgenomen. Aandoenlijk was het zoals ze zich hadden ingeleefd in de situatie van toen. Met z’n allen zongen ze nog een lied ook: ‘De soldaat’, van Nick & Simon. Ze deden het met veel enthousiasme. ‘Mooi!’ vond ook Liesbeth List.
De herdenking eindigde met de gebruikelijke kranslegging bij het Kindermonument. Zorgzaam zagen de kinderen erop toe dat de mensen die de oorlog nog hadden meegemaakt – nu hoogbejaard en vaak slecht ter been – heelhuids bij het monument kwamen, en de bloemen op hun plek.
Abonneren op:
Posts (Atom)