Follow me on Twitter

maandag 22 juli 2013

Onjuist bericht in de Volkskrant


Het venijn zit in de staart. Een (optimistisch) artikel over de mogelijkheid van uitschakeling van het gen dat Down veroorzaakt, eindigt met een stelling die wel érg simplistisch is, om niet te zeggen onjuist. De Volkskrant schrijft, op 21 juli 2013:

‘Downpatiëntjes hebben bijvoorbeeld meer kans op coeliakie of glutenintolerantie. [volgt een citaat van ‘Down-specialist Michel Weijerland uit het Rijnland Ziekenhuis:] “We hebben ontdekt dat je dat op een heel simpele manier kunnen voorkomen door tussen de vierde en zesde maand de borstvoeding aan te vullen met gluten.” Was dat maar waar! Ook in Nederland is de richtlijn nu (terecht of ten onrechte) dat baby’s het beste gluten in de voeding kunnen krijgen tussen vier en zes maanden. Maar coeliakie is daarmee nog niet verdwenen…

Weijerland verwijst (indien hij juist geciteerd is) naar een Zweedse studie, waarover ook het Glutenvrij Magazine en www.glutenvrij.nl bericht hebben en waarin wordt gesuggereerd – aan de hand van een vergelijkende studie, na een ‘coeliakie-epidemie’ in Zweden – dat het percentage gediagnosticeerde gevallen van coeliakie ‘significant’ verminderde nadat de leeftijd voor de introductie van gluten in de babyvoeding was teruggebracht naar vier maanden (terwijl die leeftijd eerst verhoogd was, hetgeen de ‘epidemie’ tot gevolg had). Maar zelfs dan komt coeliakie nog altijd twee keer zoveel voor in Zweden (2 procent) als in de rest van Europa. Bovendien maakt de studie niet duidelijk waarom en hoe dit zo zou werken, in welke omstandigheden en hoeveelheden de gluten werd geïntroduceerd. Al deze bezwaren zijn duidelijk verwoord in het wetenschappelijke artikel van coeliakie-specialisten Sabine Vriezinga en Luisa Mearin in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.


www.glutenvrij.nl/gm4_2013
Uitschakelen syndroom van Down in de Volkskrant 21-07-2013
Prevent celiac disease, Ivarsson et al
S.Vriezinga en L.Mearin: Tolerantie voor gluten door vroege blootstelling?

ShareThis